Menstruatiecyclus
Na je eerste menstruatie (menarche) begint voor je lichaam een cyclus van eisprong en menstruatie, die telkens onge veer 28 dagen duurt. Dit is een natuurlijk onderdeel van het vrouw-zijn. Maar wat gebeurt er precies?

Je menstruatiecyclus is een natuurlijk onderdeel van het vrouw-zijn. Om te begrijpen hoe het werkt, bekijken we eerst de vrouwelijke anatomie.
 
Tot de uitwendige geslachtsorganen behoren de buitenste (grote) en de binnenste (kleine) schaamlippen en de clitoris. De binnenste schaamlippen bedekken de opening van de vagina en de uitgang van de urinebuis. De binnenste schaamlippen komen voor de clitoris samen, die met een dun slijmvlies, een mucosa, is bedekt. De clitoris speelt vanwege haar gevoeligheid een belangrijke rol bij de seksuele opwinding. Inwendig is de vagina met de baarmoederhals verbonden, het onderste deel van de baarmoeder. Naar boven toe wordt de baarmoeder breder. Hier wordt bij elke cyclus een eicel naartoe getransporteerd, en hier ontwikkelen zich tijdens de zwangerschap ook embryo en foetus.
 
Een cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar ook kortere cycli van 21 dagen of langere van 35 dagen zijn niet ongebruikelijk. Door het samenspel tussen de vrouwelijke geslachtshormonen wordt een rijpe eicel van één van beide eierstokken via de eileider naar de baarmoeder getransporteerd. Dit duurt drie tot vier dagen. In de tussentijd wordt het baarmoederslijmvlies voorbereid op de komst van een bevruchte eicel. Het slijmvlies wordt steeds dikker en van voedingsstoffen voorzien. Als de eicel in deze periode niet door een mannelijke zaadcel, een spermium, wordt bevrucht, dan laten de bovenste lagen van het baarmoederslijmvlies – ongeveer twee weken na de eisprong - los en sterven af. Dit leidt tot de menstruatie.


Deze menstruaties zijn niet altijd hetzelfde. Verschillende gebeurtenissen in je leven – de geboorte van een kind, diëten, stress, sommige anticonceptiemethoden – kunnen de zwaarte van de menstruatie beïnvloeden. De menstruatie verschilt van vrouw tot vrouw en van maand tot maand. Tampons zijn daarom in verschillende varianten en absorptievermogens verkrijgbaar.

Omdat je menstruatie niet elke dag hetzelfde is, heeft o.b.® ProComfort® Selection ontwikkeld, met o.b.® ProComfort® tampons met verschillend absorptievermogen. Zo kun je makkelijk de tampon kiezen die het beste bij de zwaarte van je menstruatie past.

Ontdek hier meer over ProComfort® Selection met twee maten in één verpakking." should be integrated as a separate text passage before the sentence "Gebruik onze productselector voor meer informatie.