Nuttige links

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

Menstruatie ondergoed zonder biociden en zilver

Menstruatie ondergoed zonder biociden

Biociden zijn een terugkerend thema in de media, vooral als het gaat om textiel. Ze worden onder andere door fabrikanten van menstruatie ondergoed gebruikt om bacteriegroei tegen te gaan. Er is echter discussie over of ze schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp biociden en leggen we uit waarom ons o.b.® menstruatie ondergoed geen biociden zoals zilverchloride bevat.

o.b. menstruatie ondergoed – zonder biociden. Hygiënisch wasbaar op 60 graden

Wat zijn biociden?

Het woord “biociden” komt van het Griekse woord “bios” voor leven en het Latijnse “caedere” voor doden. Het verwijst naar een chemische stof, een mengsel of een product met één of meer actieve ingrediënten die bedoeld zijn om schadelijke organismen zoals bacteriën te vernietigen. Ondanks de term “bio” hebben biociden weinig te maken met “biologisch”.

In het dagelijks leven worden biociden gebruikt in huishoudelijke producten zoals desinfectiemiddelen of ongediertebestrijdingsmiddelen – producten die men niet direct associeert met kleding. Toch worden tegenwoordig veel textielsoorten, waaronder sportkleding en menstruatie ondergoed, behandeld met biociden zoals zilverchloride en zinkpyrithion.

Europese Biocidenverordening

Europese en nationale instanties voeren controles uit om te bepalen of biocidenproducten en hun actieve stoffen een potentieel risico vormen voor het milieu. De goedkeuring van een biocide vindt pas plaats nadat dit risico is uitgesloten.

Het goedkeuringsproces is in twee stappen verdeeld. Eerst worden de actieve stoffen van biocidenproducten in een Europees proces beoordeeld en opgenomen in een positieve lijst (ECHA).

Daarna volgt de nationale goedkeuring van biocidenproducten. In Duitsland werkt het Federale Bureau voor Chemische Stoffen (BfC) (=BAuA) nauw samen met het Milieuagentschap en het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR).

Volgens de Europese biocidenverordening (528/2012) is zilverchloride nog in het goedkeuringsproces voor verschillende producttypen als onderdeel van het beoordelingsprogramma voor oude werkzame stoffen.

Wat doen biociden in menstruatie ondergoed?

Wanneer je advertentieslogans voor menstruatie ondergoed ziet zoals “antibacterieel”, “met hygiënefunctie”, “met geurbestrijding” of “remt de groei van bacteriën”, wees dan voorzichtig. Want achter producten met dergelijke claims kunnen biociden schuilgaan.

Er wordt vaak beweerd dat biociden met hun antibacteriële eigenschappen zorgen voor een verhoogde hygiëne. Vooral zogenaamde lichaamsnabije textielsoorten zoals sport- en vrijetijdskleding zijn uitgerust met biociden om de geurvorming door bacteriële afbraak van zweet tegen te gaan.

Zilver in menstruatie ondergoed

Zilver wordt vooral gebruikt in de vorm van zilverionen of zilvernanodeeltjes. Deze worden vaak aangebracht op textiel of verwerkt in de vezels. Voor het gebruik van zilver in menstruatie ondergoed worden vaak de volgende redenen genoemd:

  1. Bescherming van de gezondheid: De antimicrobiële eigenschappen van zilver kunnen als een extra bescherming dienen door de groei van micro-organismen op het oppervlak van het ondergoed te minimaliseren.
  2. Antibacteriële werking: Zilver kan helpen onaangename geurtjes te voorkomen door bacteriën die verantwoordelijk zijn voor geurvorming te doden of hun groei te remmen.

Biociden in menstruatie ondergoed: een gevaar voor het milieu

Milieubeschermingsexperts waarschuwen voor mogelijke schadelijke effecten van het gebruik van biociden in textiel op ons milieu . Want bij elke wasbeurt bestaat het risico dat kleine hoeveelheden van deze chemische stoffen via waterzuiveringsinstallaties in het water terechtkomen en daar waterorganismen en vissen schaden.

Een studie van de Swedish Water and Wastewater Association toonde aan dat na tien wasbeurten gemiddeld 70% van het toegevoegde zilver, in het afvalwater terechtkomt. Zowel nano-zilver als zilverzouten zoals zilverchloride lossen uit het textiel op en komen in het milieu terecht.

De precieze gevolgen van deze milieubelasting zijn grotendeels onduidelijk. Ongeacht of het nu om nano-zilver of zilverzout gaat, is het zilverion altijd verantwoordelijk voor de biocide werking.

Zilverchloride, een veelgebruikt biocide, wordt door de Europese Chemische Stoffen Agentschap (ECHA) ingedeeld in de hoogste risicocategorie1 voor acute en langdurige watergevaar.

Eens een groot deel van het zilver uit het menstruatie ondergoed is gewassen, neemt ook de antibacteriële werking af. Hierdoor kunnen onaangename geurtjes ontstaan en neemt ook de duurzaamheid van het product af. Daarboven wordt direct huidcontact met biocide door sommige gynaecologen kritisch bekeken2.

Jonge vrouw in o.b. menstruatie ondergoed

Menstruatie ondergoed: duurzame alternatieven herkennen

Menstruatie ondergoed is ook verkrijgbaar in mileuvriendelijkere varianten, zonder biociden zoals zilverchloride. Dit zou je bij je keuze moeten overwegen:

  • Op 60 graden wasbaar: Biociden worden gebruikt vanwege hun antibacteriële werking, maar ook bij het wassen op 60 graden worden schadelijke bacteriën gedood. Het o.b.® menstruatie ondergoed is hygiënisch wasbaar op 60 graden en vrij van biociden.
  • Duurzame materialen: Let op ondergoed dat is gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen of andere milieuvriendelijke stoffen.
    • Overigens: Bij o.b.® menstruatie ondergoed bestaat de bovenste laag van de absorberende inleg, die je huid raakt, uit 100% biologisch katoen. In onze gids over de werking van menstruatie ondergoed lees je meer over de opbouw van het o.b.® menstruatie ondergoed.
  • Verpakking: Let ook op de verpakking. De verpakking van het o.b.® menstruatie ondergoed is 100% recyclebaar.
  • Klantervaringen: Lees ervaringen van andere gebruiksters om meer te weten te komen over de prestaties en betrouwbaarheid van duurzaam menstruatie ondergoed. Lees hier bijvoorbeeld meer over de klantervaringen met het o.b.® menstruatie ondergoed.

Informeer je via de website van de fabrikant over de gegevens op de productverpakking voor de exacte materialen.

Menstruatie ondergoed zonder biociden duurzaam wassen en verzorgen

Betekent dit dat er in menstruatie ondergoed zonder biociden automatisch bacteriën ontstaan? Niet als je het menstruatie ondergoed op 60 graden kunt wassen.

Het o.b.® menstruatie ondergoed is dankzij de gebruikte materialen en geoptimaliseerde constructie van de absorberende kern, precies daarvoor ontworpen. Door te wassen op 60 graden worden ook schadelijke bacteriën gedood3 en geurvorming voorkomen, zonder biociden aan het waswater af te geven.

Na gebruik moet je het gebruikte menstruatie ondergoed onder koud water uitspoelen om bloedresten te verwijderen. Vermijd ook het gebruik van bleekmiddelen of wasverzachters.

Menstruatie ondergoed mag nooit in de droger worden gedroogd, omdat hoge temperaturen de functionaliteit van de absorberende lagen kunnen aantasten en de stof sneller kunnen laten slijten.

3Schanges, J; Stamminger,R; Bockmuhl,DP. (2020) A New Method to Evaluate the Antimicrobial Efficacy of Domestic Laundry Detergents. Journal of Surfactants and Detergents.).

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

Onze Producten Toon alles

 

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.